Prent Dorpentoernooi is er helemaal klaar voor

Door Klaas Veldhuis –

Vrijdag 11 Augustus 2017 start de 2e editie van het Prent Dorpentoernooi. Acht teams zullen strijden om de titel Winnaar Prent Dorpentoernooi 2017. De scheidsrechters zijn aangesteld en de verenigingen zijn er klaar voor. Met Tiendeveen als nieuwkomer kan de bal, wat de commissie betreft, gaan rollen.

Een introductie van de deelnemende teams sc Elim, vv Hollandscheveld, vv Tiendeveen, sc Lutten, SCN en de winnaar van het vorig toernooi, Noordscheschut heeft kunnen lezen via de diverse media. Alle interviews en info over het toernooi zijn opgeslagen op onze website www.dorpentoernooi.nl

We eindigen deze lijst van voorstellen met de teams sv HODO en sv Pesse, Beide teams spelen hun competitie op zondag.

HODO luistert naar Zuid-Hollander…

Tussen Rotterdam en Dordrecht bevind zich v.v. Groote Lindt uit Zwijndrecht. Hier startte voor HODO trainer André Blom zijn voetbalcarriere. Na de verhuizing naar Zwolle, stadsdeel Berkum, kwam de overstap naar v.v. Berkum.

André Blom vertelt: “Met 16 jaar ben ik begonnen in het eerste elftal van v.v. Berkum. Helaas bleef ik zitten en moest ik van mijn ouders terug naar de junioren. Dat werd toen Be-Quick ’28 te Zwolle. Na een jaar junioren heb ik 17 jaar in het eerste elftal van Be-Quick gespeeld. Ik ben begonnen in de eerste klasse, afgegleden naar de vierde klasse, maar we hebben ons ook weer omhoog gespeeld naar de hoofdklasse. De laatste 2 jaar heb ik gespeeld in het voetbalwalhalla van de amateurs, de hoofdklasse, wat toen het hoogste niveau was van de voetbal-amateurs. Ik kijk er met veel plezier op terug”.

Blom`s trainers-lijstje is als volgt. Gestart bij CSV’28 Zwolle en via MSC Meppel, ZAC Zwolle, Staphorst, MSC (interim), HZVV Hoogeveen, Be-Quick’28 A1, WHC Wezep is hij nu de hoofdtrainer van HODO.

Pesse wordt gestuurd door een echte Drent….

De huidige trainer van Pesse bleef iets dichter bij huis. John Kramer is een geboren en getogen Pessenaar en heeft daar ook altijd gevoetbald. Het had echter anders kunnen lopen!

“In de tijd dat ik in de A-junioren speelde heeft vv Hoogeveen mij benaderd. Na enkele trainingen kwam ik er al achter dat het niet mijn club zou worden en ben ik teruggekeerd naar Pesse. Als trainer ben ik begonnen bij de jeugd van Sv Pesse en daar heb ik van de E tot de A-jeugd alles getraind. In 2011 nam ik halverwege het seizoen het eerste elftal van de zaterdag over van Jaap Strik. In 2012 zijn we met de zaterdagafdeling gepromoveerd naar de 3de klasse. Na een goede seizoensstart zijn we alsnog gedegradeerd. Ik heb in die laatste twee jaar ontzettend veel geleerd als trainer.”

HODO staat voor clubgevoel…

Als trainer van de vereniging HODO uit Hollandscheveld is het prettig werken voor André Blom. “HODO is voor mij een club waar het clubgevoel hoog in het vaandel staat. Het is een realistische vereniging met gezonde ambitie, waarbij de ambitie gelukkig niet doorslaat.”

Alleen competitief op zondag in Pesse…

Sv Pesse heeft de kenmerken van een echte dorpsclub. Kramer: “We moeten het doen met de mensen die we hebben. Er komen niet snel spelers van andere clubs uit de buurt over. De spelers die het wel doen, blijven door het gemoedelijke sfeertje vaak ook lang bij de club.  
Afgelopen seizoen en het aankomende zullen voor Pesse misschien wel grote gevolgen hebben. De weg is ingeslagen om op alleen zondag competitief te gaan voetballen. We moeten maar afwachten wat dat gaat betekenen voor een klein dorp als Pesse.”

Verwachtingen voor de competitie…

HODO speelt het komende seizoen in de 3e klasse zondag.  Het eindigde vorig jaar, in diezelfde 3e klasse, op een tiende plaats. Op de vraag wat Blom in de komende competitie kan verwachten, een herkenbaar antwoord.

“Dit is een lastige vraag. Ik heb hier, althans ten tijde van dit interview, nog geen goed zicht op. Veel spelers van de selectie van het vorige seizoen zijn dit jaar niet meer inzetbaar. Er is aanvulling vanuit de jeugd en we hebben een aantal nieuwe spelers. Het doel is om die spelers én het team beter te maken. Als we daar in slagen gaan de punten vanzelf komen. Het is vrij logisch, maar hoe meer punten, hoe hoger de stand op de ranglijst.”

Het is tijd voor een periode…

In Pesse is men er duidelijk over. Leidsman John Kramer vertelt: “Na de vijfde plaats van afgelopen jaar en de potentie die deze groep heeft, moeten wij mee kunnen doen voor een periode titel. Uiteraard makkelijker gezegd dan gedaan, maar een doelstelling is het zeker!”

Een voorbereiding in toernooivorm…

Het Prent Dorpentoernooi is gevormd uit deelname van buurtclubs. Al kennen de verenigingen elkaar al jaren, sommige hebben nimmer tegen elkaar gespeeld. Dat geldt in dit geval niet voor deze twee verenigingen. De zondag-teams HODO en Pesse spelen op zaterdag 12 augustus tegen elkaar op het sportpark van sc Elim. Op de vraag waarom de trainers kiezen voor deelname aan dit toernooi:

“Het is een ideale gelegenheid om de spelers en het team beter te leren kennen. Ik zie het Dorpentoernooi als een serie mooie wedstrijden in de voorbereiding,” aldus trainer André Blom.

Voor John Kramer geldt eigenlijk hetzelfde: “Ik zie het Prent dorpentoernooi als goede voorbereiding op de competitie. Veel clubs waar wij normaal niet tegen voetballen, maar die wel als derby kunnen worden beschouwd. Tel daarbij het vele publiek langs de lijn en de prima sfeer. Alles bij elkaar genoeg redenen om deelnemer te zijn.”

De finale voorspelen is koffiedik kijken…

Bij elke wedstrijd is een voorspelling altijd leuk om te geven. Mocht je naderhand gelijk hebben, dan ben je een echte kenner. Zat je mis, dan ben je trainer genoeg om iets leuks te bedenken wat hieraan ten grondslag lag. Hoe dan ook, de trainer heeft altijd gelijk. Maar wie voorspellen Kramer en Blom als winnaar?

De coach van sv HODO haalt gelijk Noordscheschut naar boven. “Als ik naar het niveau kijk van de ploegen die meedoen dan springt Noordscheschut er bovenuit. Ik zie Schut dan ook als de potentiële winnaar. Wie de andere finalist is, is voor mij koffiedik kijken.”

Als oefenmeester van sv Pesse heeft John Kramer een iets uitgebreidere analyse. “Noordscheschut is natuurlijk aan hun stand verplicht om ook dit jaar het Prent Dorpentoernooi te winnen. Vorig jaar hebben wij het met Pssse natuurlijk boven verwachting goed gedaan. Dat hoorde je ook van iedereen.

Maar met deze tegenstanders moeten wij niet verwachten dat dit structureel zal worden. Nog niet althans! Ik verwacht dit jaar dat Elim hoge ogen gaat gooien. Veel spelers zijn terug gekomen op het oude nest en met deze trainer -Jan Otto Benjamins- zullen zij er op gebrand zijn om direct in de voorbereiding te laten zien wat ze kunnen. Ik denk dan overigens dat de Schutters het wel gaan redden tegen Elim in de finale.

Gratis toegang tot alle wedstrijden…

We trappen af op vrijdag 11 augustus. Sportpark “de Meulewieke” is als eerste een van de vijf gastverenigingen van dit toernooi, wat net als vorig jaar gratis toegang bied tot alle wedstrijden. Via de sportparken van Elim, Hollandscheveld en HODO baant zich de weg naar Nieuwlande. Hier speelt men de finale op zaterdag 19 augustus. Een slotdag met voetbal, muziek en gezelligheid en uiteraard… gratis toegang!

Via de verschillende digitale kanalen houden we u op de hoogte van het Prent Dorpentoernooi. We  verwijzen u graag naar onze media voorzieningen. Middels de website www.dorpentoernooi.nl  kunt u zelf bepalen hoe het toernooi te volgen. Twitter, Instagram en Facebook zullen ook daags na de wedstrijden zsm worden bijgewerkt.

Maar voor wie het mogelijk is, tijdens de wedstrijden langs de lijn heeft u uiteraard de beste positie. Kom gratis kijken en beleef het mee.

Graag tot ziens!

Een fragment uit de wedstrijd Pesse - HODO van zondag 7 augustus 2016