`18-08-14 Noordscheschut – Elim

Dinsdag 14 augustus 2018, Noordscheschut – Elim, Sportpark Elim

(Verslag: Henk Veld)

(Foto`s: Marcel Uiterwijk)

Sc Elim door naar Prent Dorpenfinale na strafschoppenserie.

Vandaag trad sc Elim aan tegen eerste klasser v.v. Noordscheschut, in de tweede ronde van het Prent Dorpentoernooi. Vooraf was niet te voorspellen wie met de overwinning naar huis zou gaan omdat beide selecties deze keer ook niet compleet waren. Beide teams kwamen op papier met aanmerkelijke veel spelers voor de dag en vraag was ook wie er zou gaan spelen. Waren het de terugkerende vakantievierders of een team van een mix van 2de elftalspelers met een toevoeging van A-junioren. Uit eindelijk werd er voor degelijkheid gekozen en zo starten beide teams met de sterkste opstelling.

Noordscheschut kwam binnen een kwartier op voorsprong via een verlengde kopbal uit een corner door Vos (1-0). Door een vrije trap daarna van M. Doldersum werd de stand na 5 minuten alweer recht getrokken (1-1). Van beide kanten waren er nog kansen om te scoren maar door een fout van keeper Koster werd vlak voor rust de 1-2 door nieuwkomer J. Doldersum gescoord.

Na de rust nam Noordscheschut het heft in handen en na 10 minuten was het dan ook N. Koster die na onnodig balverlies op het middenveld van dichtbij de gelijkmaker wist te scoren (2-2). Na ruim een kwartier spelen moest Vlietstra het veld verlaten omdat hij aan de noodrem moest trekken om D. Doldersum af te stoppen. De vrije trap hieruit leverde echter niets op. De volgende overtreding bracht Elim op een 3-2 voorsprong omdat Okken weer de rappe D. Doldersum onderuit haalde. De penalty van de teruggekeerde Njagul ging feilloos binnen de palen. De gelijkmaker viel vlak voor tijd door een kopbal van Schonewille, die over de ingevallen keeper Smit werd geplaatst (3-3). Doordat er niet weer werd gescoord in de reguliere tijd moesten erbij invallende duisternis strafschoppen worden genomen. De eerste serie van 5 gingen er aan beide kanten erin. Het was K. Koster die zijn zenuwen het minst onder bedwang had en zijn strafschop spatte hard op de lat uiteen. Daarna was J. Doldersum aan de beurt om de winnende treffer te scoren .. en jawel dit lukte zodat sc Elim komende zaterdag weer in de finale staat tegen de winnaar uit de wedstrijd SCN tegen v.v. Hollandscheveld van komende donderdagavond op het sportcomplex van SCN.

1ste helft

In het begin was het sc Elim wat even het spel bepaalde. Een lange bal van Gritter zorgde voor een kansje van M. Doldersum. En ook een corner werd door D. Doldersum gemist in de rebound. Een hard schot van N. Koster werd geblokt en de bal ging via Padding rakelings over de achterlijn. De corner hieruit werd door Vos goed ingekopt nadat deze was verlengd door een medespeler (1-0). Even later werd Doldersum vastge-houden buiten de 16 meter en scheidsrechter Boland zag hierin een terechte vrije trap. Deze werd door M. Doldersum zelf genomen en deze verdween rechts van de muur keihard in de rechteronderhoek (1-1).

Zijn volgende schot was deze keer te slap en keeper Koster kon deze makkelijk houden. Halverwege deze helft volgende een snelle uitbraak via Prijs maar deze werd licht getoucheerd zodat zijn schot rakelings naast ging.

De volgende kans van Schut uit een klutscorner kon door Padding ternauwernood van de doellijn worden gestopt. Schut kreeg meerdere kansen uit te nemen corners om op voorsprong te komen maar het was M. Doldersum die zijn keeper al koppend op doellijn redding bracht. Vlak voor tijd werd Jay Doldersum weggestuurd door zijn broer Mike en de uitkomende keeper Koster zat finaal mis waardoor het voor deze jonge Doldersum een koud kunstje was om zijn 1ste goal voor Elim 1 te scoren (1-2). Noordscheschut kreeg via Mol nog een kans om de gelijkmaker te scoren maar zowel keeper Padding als linksback Gritter lagen hierbij in de weg. Zo werd er met een lichte voorsprong voor sc Elim gerust terwijl Schut in feite juist het veldoverwicht had in corners en vrije trappen.

2de helft

De eerste kans was er voor Elim maar binnen 1 minuut spelen werd Prijs voor buitenspel teruggevlagd. Na 10 minuten spelen was het Koster die de gelijkmaker scoorde (2-2), nadat er slordig balverlies was op het middenveld. Na een kwartier spelen werd een vrije bal door Elim snel genomen maar door een verdediger van Schut kon de bal nog net tot corner worden verwerkt. De volgende aanval leverde een doorgebroken Prijs op die door Vlietstra werd afgestopt maar dit leverde hem wel een rode kaart op, zodat hij het veld kon verlaten. De vrije trap van M. Doldersum hierna ging ver over de ballenvanger. Hierna volgende aan beide zijden diverse wissels.

Halverwege deze helft werd Doldersum binnen de beruchte lijnen neergehaald en wees scheidsrechter Boland gedecideerd naar de 11 meter stip. De genomen penalty door Emiel Njagul werd eenvoudig voorbij doelman Koster geschoten (2-3). De volgende aanval van Schut vanuit de aftrap werd door N. Koster voorlangs geschoten. Na ruim een halfuur spelen wisselde nieuwbakken trainer van Meel plots-klaps 5 spelers in voor verse krachten. Dit zou de ban moeten breken en Schut kreeg met een man minder binnen de lijnen hierdoor de betere kansen. Echter ingevallen jeugdkeeper Smit had hier duidelijk antwoord op en hij redde zich hier prima uit op goede inzetten van N. Koster.

De 3-3 viel als toverslag uit de lucht en Schonewille wist met een schot over keeper Smit te scoren. Dit bracht de spanning vlak voor tijd terug in de wedstrijd, want de eerstvolgende die scoorde zou in de finale van zaterdag komen te staan. Het was een Hoogeveen, die van dichtbij nog een geweldige kans had om te scoren in de extra tijd. Dit ging niet door zodat er uiteindelijk penalty’s aan te pas moesten komen om uit te maken wie in de finale kwam te staan.

Van Meel had vlak voor het verstrijken van de tijd nog eerste keeper Zinger ingebracht maar het mocht niet baten want na een serie van 5 schoten stonden beide teams nog steeds gelijk. Bij de 6de penatly van Schut was het K. Koster die de bovenligger deed trillen en aan J. Doldersum viel te eer te beurt om de winnende treffer van deze avond te scoren zodat Elim na een strafschoppenserie met 8-9 van Noordscheschut won en zo voor de 2de keer de finale speelt. Deze zal komende zaterdag tegen Hollandscheveld of SCN worden gespeeld op neutraal terrein bij HODO op sportpark ’t Hoge Bos.