Nieuw toernooi, nieuwe winnaar?

Door Klaas Veldhuis –

De indelingen voor de competitie én beker zijn bekend gemaakt door de KNVB. De spelers zijn grotendeels met vakantie en genieten waarschijnlijk van hun welverdiende rust. Trainers kunnen deze vakantie benutten om hun selectie door te nemen en het trainingsschema voor te bereiden. Verenigingen bereiden zich voor op het komende seizoen want voetbal gaat altijd door.

Dat geldt ook voor de commissie van het Prent Dorpentoernooi. De laatste weken is er regelmatig overleg en worden de ervaringen van het vorige jaar meegenomen naar deze tweede editie. Het belooft een enerverend toernooi te worden, waarbij de toegang tot de wedstrijden uiteraard weer gratis is.

Als commissie stellen we de deelnemers graag even aan u voor. Via een lijst met persoonlijke vragen, gesteld aan de hoofdtrainer van elke vereniging, geven we u een kijkje binnen de deelnemende verenigingen. Over Hollandscheveld, Tiendeveen, Lutten en Noordscheschut heeft u al het een en ander kunnen lezen. Mocht u dit gemist hebben, dan verwijzen wij u graag naar onze website www.dorpentoernooi.nl

In deze versie het gesprek met Jan Otto Benjamins, trainer bij SC Elim en Roel Smand. Hij zwaait de scepter bij SCN Uit Nieuwlande. Qua klasse indeling hebben beide teams het afgelopen seizoen stuivertje gewisseld. Degradeerde SC Elim van de 3e naar de 4e klasse, SCN daarentegen promoveerde juist naar de 3e klasse.

Zo zullen de teams elkaar in de competitie niet treffen, maar komen ze elkaar wel tegen tijdens het bekertoernooi op 2 september. Daarvoor kan men eerst de krachten meten op 12 augustus 2017 tijdens dit toernooi. Helaas voor SCN betreffen het wel twee uitwedstrijden. Geen wereldafstand. Die reis kan men makkelijk per fiets kan afleggen.

Een aardig lijstje…

Als er gevraagd word naar de staat van dienst als speler en als trainer, spant Roel Smand de kroon. Hij begon zijn spelers loopbaan in de jeugd van vv Tiendeveen. Via Hoogeveen kwam hij vervolgens terecht bij FC Twente, Vitesse en FC Emmen. Begin jaren negentig speelde hij voor WKE waarna Hoogeveen zijn laatste club als speler was.

Hier begon hij ook zijn loopbaan als trainer. Eerst als leidsman van de A1 van Hoogeveen, waarna het 2e elftal al een stap voorwaarts was. Zijn eerste standaardelftal was Noordscheschut. En via het rijtje Wijster, Hijker Boys, Stanfries, Witteveense Boys Kwam hij in 2016 uit bij zijn huidige club, SCN. Met recht een lijstje om trots op te zijn.

Club van Rood en Wit…

Zijn collega in dit interview hield het bij twee verenigingen. Gestart bij het rood en wit van SC Elim maakte Jan Otto Benjamins naamsbekendheid in het eerste elftal met gerenommeerde namen om zich heen. Eénmaal werd de overstap naar een zondagclub gemaakt. Het HODO in Hollandscheveld was enkele jaren verhuld met zijn voetbalkwaliteiten. Het Elim gevoel zat dusdanig diep dat hij terug keerde naar de plaatselijke SC en hier ook als trainer aan de slag ging. Tot op heden met wisselende successen maar vooral met veel plezier en passie.

Een ABC als SCN…

Als aan Smand gevraagd word waar volgens hem de vereniging SCN voor staat, is hij snel klaar.
“De S staat voor Sociaal. De C voor Cultuur en de N voor Nooit opgeven. Een vereniging waar plezier voorop staat, waar veel te doen is, met het dorpsgevoel voorop. En waar ook nog prestaties geleverd worden. Kortom een gezellige sfeervolle vereniging.”

Sfeer bepaald de prestatie…

Benjamins is ook duidelijk over zijn Elim: “Saamhorigheid en eensgezindheid. We staan altijd voor 100% achter de trainingen en wedstrijden.” Maar ook gezelligheid staat hoog in het vaandel is de trainer van mening. “Een goede sfeer binnen de vereniging en het elftal is zeker zo belangrijk. Is die sfeer goed, dan kun je uiteraard ook beter presteren.”

Wat is de doelstelling voor de competitie 2017-2018?

Smand: “Wij zijn met SCN net gepromoveerd naar de 3e klasse. Het was een geweldig seizoen en we zijn trots op deze stap omhoog. Gezien het spelers potentieel moeten wij ons in het seizoen 2017-2018 kunnen handhaven. De doelstelling is om bij de 1e zeven te eindigen.”

De trainer van SC Elim hoeft niet lang na te denken over deze vraag. “Na het degraderen in het afgelopen seizoen is er maar één doelstelling. Terug naar die 3e klasse. We hebben veel spelers terug zien keren bij de club en dat geeft vertrouwen. Met deze groep is promotie zeker mogelijk, maar ook zeker geen vanzelfsprekendheid,” aldus Jan Otto Benjamins.

Een toernooi ter voorbereiding…

De reden om mee te spelen in dit toernooi laat aan duidelijkheid niets te wensen over. Beide trainers zijn het er over eens dat de derby`s een hoog aantrekkings- gehalte hebben. Daarnaast is het uiteraard een prima voorbereiding op eerst de bekerwedstrijden en aansluitend het nieuwe seizoen. Het feit dat alle wedstrijden gratis toegankelijk zijn, heeft zeker een meerwaarde, aldus beide trainers.

Roel Smand vertelt: “Ten eerste het competitieve aspect. Veel derby’s, wat veel mensen uit de omgeving aantrekt. Het laat zien dat de dorpen onderling met elkaar verbonden zijn, wat heel belangrijk is in deze toch wel rare tijd, waar naastenliefde geen vanzelfsprekendheid meer is.”

Benjamins vult aan: “Het is een ideaal moment om nieuwe en jonge spelers aan het werk te zien. Zo komt het team weer in het voetbalritme en worden er prachtige wedstrijd voor ons als club op een bordje gepresenteerd. Daarnaast vind ik de financiële reden ook een aanvullend item. De organiserende clubs beheren op deze manier zelf de inkomsten van een dergelijk toernooi, waar voorheen het geld naar één grote vereniging ging.”

Finalevraag…

Bij voetbal gaat het meestal om het winnen, al word uit sportiviteit wel eens anders gesproken. Het spel is nu eenmaal ontworpen om, naast plezier, een winnaar voort te brengen. Op de vraag wie het toernooi gaat winnen, de voorspellingen van SCN en Elim, te beginnen in Nieuwlande:

“Normaliter zal Noordscheschut de finale spelen omdat zij als enige 1ste klas spelen. Wat daar omheen gebeurt hangt af van de aanwezige spelers. Het is tenslotte vakantietijd en niet alle verenigingen zullen compleet zijn met hun selecties.

Het wordt dus koffiedik kijken. Maar ondanks dat, zie ik SCN een eind komen. De finale word gespeeld op het sportpark in Nieuwlande, dus voorspel ik SCN – Noordscheschut, waarbij SCN wint met 3-2. Op eigen sportpark dé beker in ontvangst kunnen nemen, daarvoor zal ik de spelers niet meer hoeven motiveren”, aldus een enthousiaste Roel Smand.

Nieuw toernooi, nieuwe winnaar…

Voor Elim trainer Jan Otto Benjamins ligt het net iets anders: “Dat Noordscheschut de finale speelt, lijkt mij ook bijna een vanzelfsprekendheid. Ze zijn het aan hun stand verplicht. De druk ligt dus bij de blauw witten. Maar een toernooi met twee keer dezelfde winnaar is natuurlijk niet echt gewenst. Als finale voorspel ik Noordscheschut – Elim. Ik zet hier Noordscheschut nog voorop, maar na de finale zijn wij de winnaar!

Volgen via social media…

Voor alle informatie rondom het Prent Dorpentoernooi verwijzen wij u graag naar onze mediakanalen. Via de website www.dorpentoernooi.nl kunt u zelf bepalen hoe het toernooi te volgen.

Facebook, Twitter en zelfs Instagram worden ingezet om u zo goed mogelijk op de hoogte te houden. Zoals vermeld vraagt het toernooi geen entrée! Wel houden we op ieder sportpark fantastische verlotingen met spectaculaire prijzen. Genoeg reden om een of meerde wedstrijden te bezoeken.

Speel ook mee met de gratis “Voorspel Poll”. Via de site kunt u aangeven wie volgens u de winnaar gaat worden van het toernooi. Er zijn prachtige prijzen te winnen, aangeboden door onze sponsoren!

Graag tot ziens!

Fragment uit de wedstrijd SC Elim – SCN op 13 augustus 2016
Fragment uit de wedstrijd SC Elim – SCN op 13 augustus 2016